Hey hoi allemaal, welkom op Martine’s blog!
Leuk dat je dit leest.
Laat ik me even voorstellen: ik ben Martine Tijsen-Bil, getrouwd met Jaap en trotse moeder van Pieter en Simon. Al 22 jaar werk ik met enorm veel liefde en plezier bij Bij de Buren, en sinds 2017 mag ik mezelf zelfs de trotse eigenaresse noemen!
2025 is voor onze familie een bijzonder jaar: we zitten namelijk al 50 jaar op de Brinkweg! Een mooie mijlpaal om even bij stil te staan en terug te blikken op hoe het allemaal begon.
In 1975 kregen mijn ouders de vraag of het niets voor hen was om de Mariannebar over te nemen. De bar was toen tijdelijk gesloten, maar het idee was duidelijk: die moest weer open. Mijn vader werkte toen al een beetje bij de Detrabar, en volgens velen was hij een geboren kastelein, waarna het avontuur begon. Als jong, net getrouwd stel – mijn moeder werkte toen nog als kleuterjuf – doken ze vol enthousiasme in de horeca. En zo openden ze opnieuw de deuren van de Mariannebar. Daar begon het allemaal voor de familie Bil.
Na talloze verbouwingen en steeds weer uitbreidingen, groeide het uit tot een bruisende plek met ontelbaar veel ‘dansavonden’. In 1994 kwam er zelfs een klein café bij: Café Bij de Buren. Een knus bruin café dat, ondanks wat aanpassingen en verbeteringen, er na 30 jaar aan de buitenkant en in het café er nog altijd ongeveer hetzelfde uitziet. Ook op Brinkweg 15 bleven we bouwen en groeien. Onder andere met de Polderzaal. Inmiddels is Bij de Buren een volwaardig bedrijf geworden waar we supertrots op zijn. Waar mijn ouders zich volledig richtten op de ‘natte horeca’, voelde ik me van jongs af aan al aangetrokken tot de keuken. Dus toen ik eenmaal in de zaak begon, serveerden we al snel uitgebreidere buffetten en – ja hoor – de inmiddels beroemde daghappen. Ik hoorde vaak dat boeren tijdens het overwerken op het land niet echt goed te eten kregen, en toen dacht ik: hoe moeilijk kan het zijn om een lekkere, verse maaltijd in een bakje te stoppen en die kant op te brengen? Nou, dat werkte dus perfect. Blije boeren = blije Martine!
In 2012 openden we Het Arbeidsburo – een prachtige feestzaal, én mijn grote liefde: de keuken. Daarmee kreeg ons bedrijf nóg meer mogelijkheden. We hebben inmiddels alle soorten feestavonden wel voorbij zien komen, altijd onder het motto: "U vraagt, wij draaien."
In 2015 startten we met een eetcafé, met een ‘happie aan de bar’. Al snel groeide het uit tot iets wat je eigenlijk geen eetcafé meer kon noemen – het werd een echt restaurant, waar we vol inzetten op kwaliteit.We breidden uit met mooie wijnen op de kaart, speciale bieren op de tap, en dan heb ik het nog niet eens gehad over het eten… daar ben ik zó trots op! Samen met Tim – wij zijn de "Chefkes" – sturen we twee geweldige leerlingen aan, en worden we ondersteund door een supersterk team in de bediening. Iedereen heeft z’n eigen talenten, en samen vormen we een goed geoliede machine. Van keuken tot bar, alles loopt soepel en professioneel.
En dit jaar? Dat wordt er eentje om niet te vergeten! In mei vieren we ons 50-jarig jubileum met een feestelijk weekend, en ook de kermis bestaat 50 jaar – dubbel feest dus! We blijven ondertussen gewoon doorgaan, met dezelfde passie en liefde voor het vak en hopen nog heel veel gasten te mogen verwelkomen en blij te maken.
Hopelijk tot snel – we kijken ernaar uit om je een heerlijke avond te bezorgen, op wat voor manier dan ook!
Veel liefs,
Martine